Annonce 1

Togvogne lagrer sol- og vindenergi på et bjerg

Annonce 15

Et amerikansk energilager udnytter togvogne og tyngdekraften til at lagre el-energi. Det er langt billigere og mere effektivt end traditionelle pumpekraftværker. Vi ser i den kommende tid på nye og anderledes måder at lagre energi på.

Når vinden blæser og solen skinner, og der er overskud af strøm, sendes elektrisk drevne togvogne op af et bjerg i Californien. De er lastet med enorme betonklodser, som efterlades for enden af sporet.

Her står de pænt og venter på, at vinden holder op med at blæse eller en sky går for solen. Det betyder nemlig, at der er brug for ekstra strøm, og nu kan de stille og roligt trille ned af bjerget igen, mens de elektriske motorer i togvognene producerer strøm.

Systemer er udviklet af det amerikanske firma ARES, som står for Advanced Rail Energy Storage. Siden 2012 har ARES testet systemet på et pilotanlæg i Californien. Men nu er det planen, at systemet skal bygge i fuld skala i Nevada vest for Las Vegas og tæt på grænsen til Californien. Prisen for anlægget på 50 MW kommer til at ligge på 40 mio. dollar, og ansøgningen er lige nu på vej gennem de relevante myndigheder.

Læs artiklen her

 

Annonce 16