Annonce 1

Farverig hollandsk opfindelse: Solcellepaneler langs motorvej

Annonce 15

Solcellerpaneler i alverdens farver pryder det næste år en hollandsk motorvej som led i et eksperiment med solceller i det offentlige rum.

En motorvej i Holland er blevet en anelse mere farvestrålende end normalt. Den hollandske professor Michael Debije har nemlig fået tilladelse til at opsætte solcellepaneler i alle regnbuens farver langs vejen. Panelerne fungerer samtidig som lyddæmpere på den befærdede A2-motorvej tæt på Den Bosch.

Michael Debije har brugt de seneste mange år på at studere solenergien muligheder i det offentlige rum, og han mener ikke, vi udnytter alle muligheder for at opsamle sollys og omdanne det til energi.

Hans farverige solceller adskiller sig fra de kendte, sorte skærme, der mest af alt minder om slukkede fjernsyn, og de bruger en anden teknologi: Pladerne er de såkaldt luminescent solar concentrators (LSC), som altså er farvestrålende og desuden billigere end de almindelige siliciumpaneler. Det er en af årsagerne til, at de nu bliver testet til brug i den virkelige verden.

Læs artikel her

Annonce 16