En række energiprojekter er i disse år med til at udvikle metoder, der kan håndtere de svingende mængder el fra vedvarende energikilder.
Solen brager ned på solpanelet, mens vinden suser forbi havvindmøllerne. Men kort efter svinder energiproduktionen, når vinden stilner, og skyer skygger for solen.
Sådan er udfordringen ved at producere energi på basis af vedvarende energikilder – en udfordring, som Bornholm i disse år tager op ved at have udnævnt sig selv som test-ø for energiprojekter.
Og både udvikling og demonstration af integrerede teknologier, forretningsmodeller og services, der kan løse udfordringerne ved vedvarende energi, er afgørende, forklarer Jacob Østergaard, der er centerleder på Institut for Elektroteknologi på DTU.
»Den største samfundsmæssige værdiskabelse opnås, når de forskellige løsninger og teknologier integreres,« siger han.
Det er bl.a. mængden af vedvarende, fluktuerende energi i Bornholms elnet samt øens beliggenhed – som muliggør isolering af elforsyningen fra andre elnet – der har tiltrukket de forskellige fuldskala- demonstrationer af energiteknologi. Men hvad kan de teknologier, som testes på Bornholm, reelt bruges til, når den vekslende vind og den generte nordiske sol ikke vil, som forbrugerne vil?
Læs artikel her