Annonce 1

Deleøkonomi på vej i elforsyningen

Annonce 15

Fra Ingeniøren:

Privat ejerskab af solceller og batterier åbner muligheden for at decentralisere og demokratisere elforsyningen på en helt ny og ‘disruptiv’ måde, mener DTU-professor.

Deleøkonomi i elforsyningen. Det lyder umiddelbart som en lidt umulig idé – men det behøver ikke være, hvis man skal tro professor Pierre Pinson fra DTU Elektro.

Han arbejder med matematikken bag nye elmarkedsmodeller, som kan omfavne det faktum, at flere og flere husstande anskaffer sig både solceller, varmepumper, batterier og elbiler, og dermed både bliver elproducenter og elforbrugere, såkaldte ‘prosumers’.

For samtidig med matematikken er den 36-årige professor med fransk baggrund dybt optaget af den demokratisering, som en kombination af de nye ejerformer og dele­platforme åbner mulighed for i en ellers hierakisk opbygget elsektor:

»Elmarkedsmodeller i dag sætter ikke forbrugeren i centrum. Som forbruger kan du for eksempel ikke frit bestemme, om du vil sælge sol-strøm til din nabo eller kun vil købe lokal vindmøllestrøm til din el-bil.«

Læs artiklen her

Annonce 16