Annonce 1

Byggeforsker: Nyt byggedirektiv vil stoppe vindmøller og solceller

Annonce 15

Fra Ingeniøren:

En ‘helvedes masse’ afbrænding af træpiller og brænde og en underminering af danske planer om flere solceller og vindmøller vil blive resultatet af et nyt direktivforslag fra EU, advarer byggeforsker.

»Gennemfører de det her, så vil de ødelægge årtiers indsats for at reducere energiforbruget i vores bygninger og omstille vores energisystem til vedvarende energi.«

Sådan lyder konklusionen fra forskningschef Søren Aggerholm fra Statens Byggeforskningsinstitut – Aalborg Universitet.

Han har analyseret konsekvenserne af Europakommissionens forslag til et nyt ‘Direktiv om bygningers energimæssige ydeevne.’ Og de er vidtrækkende.

I Danmark er strategien i dag først og fremmest at minimere energibehovet i både nye og gamle bygninger, fordi det er billigere end at opføre vindmøller og installere solceller og varmepumper. Men uanset hvor godt isolerede vores bygninger bliver, vil der altid være brug for energi. Derfor skal fossile energikilder over tid udskiftes med vedvarende energikilder baseret på sol, vind, geotermi og biomasse. I modsætning til dagens kraftvarmeværker producerer sol- og vindkraftværker kun strøm, og derfor er forventningen, at en større del af varmebehovet i vores bygninger fremover skal dækkes af elbaserede varmepumper.

Grøn omstilling forsvinder i brænderøg

Omstillingen kræver investeringer i elnettet, som kun kan betales af kunderne. Men den model undermineres af det nye direktiv, forklarer Søren Aggerholm.

Læs artiklen her

Annonce 16