Annonce 1

Amerikanske forskere har udviklet en gennemsigtig solcelle

Annonce 15

De bruger kun den infrarøde og ultraviolette del af spektret af lys. Så at det organiske materiale for det menneskelige øje er usynlig.

Forskere fra Michigan State University (MSU) i East lancing, har fremlagt et koncept for en fuldt ud gennemsigtig solcelle. Tidligere var det næsten umuligt at lave sådanne celler. Faktisk, den fuldt transparente solcelle er fysisk set et oxymoron, så et fænomen, der består af to principper gensidigt. Fordi princippet om solceller er baseret på, at en del af det lysspektrum konverteres til elektricitet. De bruger kun den infrarøde og ultraviolette del af spektret af lys. Denne del er ikke synlig for det menneskelige øje. Resultaterne var hidtil semi gennemsigtige solceller. Øget gennemsigtighed, effektivitet blev mindre og mindre, indtil han sank med fuld gennemsigtighed til nul.

Forskere på MSU har umildbart fokuseret på brugen af den del af lysspektret, som ikke opfattes af det menneskelig øje. De har udviklet en Nano belægning, placeret på en vinduesrude, hvor det derefter genererer solenergi, mens vinduet er helt gennemsigtigt. “Ingen ønsker at sidde bag tonede glas”, forklarer Richard Lunt. Han er Professor i kemiske processer og materialevidenskab på MSU og ledes projekt for udvikling af gennemsigtige solcelle. “Vi tænkte derfor på, hvordan vi kan gøre fotovoltaiske aktive lag gennemsigtigt.”

Usynlige for det menneskelige øje

Forskning fra små organiske salt molekyler har skabt laget, der absorberer en del af det lysspektrum, som er usynlige for det menneskelige øje. “Vi kan tilpasse dette materiale og fange kun den ultraviolet og nær-infrarødt lys, så andre bølgelængder af lys spektrum i infrarødt skær,” sagde Lunt. “Denne glødende infrarødt lys er rettet til kanten af de organiske lag, hvor det omdannes til tynde strimler af andre solceller i flow. Fordi materialerne absorbere lys i det synlige spektrum, vises de for det menneskelige øje som gennemsigtig.”

En af fordelene ved denne nye udvikling er dens fleksibilitet. “Mens teknologierne, der er i et tidligt udviklings stadium, det har potentiale til at blive skaleret hurtigt op til en lav pris i industriel skala og billigt at installere i kommercielle og industrielle produkter “, siger forskere fra Michigan. “Der er mange anvendelses muligheder, hvor teknologien kan tilføjes for at producere solenergi uden forstyrrende virkninger,” tilføjede Richard Lunt. Han mener først og fremmest af vinduerne i bygninger samt kommercielle applikationer såsom skærme af mobiltelefoner, tabletter eller labtops.

Gennemsigtighed med lav effektivitet

Indtil det sker, har udvikleren stadig en masse arbejde foran sig. Fordi cellerne i øjeblikket blot har en effektivitet én procent. Når cellerne er fuldt optimeret, forvente forskerne effektivitetsfordele på mere end fem procent. De er langt under de værdier, der er opnået i organiske solceller med halvgennemsigtig film. Overfladen er dog så fuldstændig gennemsigtig – en fordel, der er købt med tab af effektivitet. Men med en applikationer er muligt, at celler og dias forblive semi gennemsigtige, eller endda uigennemsigtig.

Annonce 16